Meeuwen zijn gek op de inhoud van vuilniszakken. Gescheiden afval inzamelen daar doet deze vuilaanbieder nog niet aan. | Foto: CvdS.
Meeuwen zijn gek op de inhoud van vuilniszakken. Gescheiden afval inzamelen daar doet deze vuilaanbieder nog niet aan. | Foto: CvdS.

Vuilniszak heerlijke prooi voor meeuwen

Algemeen Rijnsburg

Huisvuil gescheiden én goed aanbieden

Vlak voor de zomervakantie was er veel weerstand tegen de nieuwe afval inzamelplannen van de gemeente Katwijk. Vooral vanuit Rijnsburg kwam de nodige kritiek op het omgekeerd inzamelen. Rijnsburgers willen heel graag het huidige ondergrondse vuil inzamelsysteem behouden.

De gemeente wil met het omgekeerd inzamelen bereiken dat in 2023 80% van het afval goed gescheiden wordt aangeleverd. Dit afval scheiden begint bij iedereen thuis. Hoewel deze plannen niet door de gemeenteraad zijn gekomen, blijft het feit dat afval scheiden wel grote prioriteit heeft.

Wil men in Rijnsburg het huidige ondergrondse afvalsysteem behouden, dan moet men daar wel wat voordoen. De containers kunnen weleens vol zitten, maar dat is dan nog geen reden om de vuilniszak naast de container te zetten. Het is wel zo netjes om de zak dan weer mee naar huis te nemen. Hoe vervelend dit ook is. Doe je dit niet, dan is de vuilniszak een heerlijke prooi voor meeuwen met als gevolg een enorme rotzooi op straat, zoals afgelopen zondagochtend geconstateerd bij de containers bij de Wilhelminaschool. De straat lag vol met afval. Hieruit bleek ook nog eens dat degene die de vuilniszak naast de container heeft gezet nog niet echt goed bezig is met het scheiden van zijn of haar afval. Op de straat lag papier, glas en zelfs een lege plastic flessen. Dit is slechts de inhoud van één afvalzak welke letterlijk op straat lag. Ontzettend smerig en veel mensen hebben zich hieraan geërgerd.Laten we met elkaar de straten van Rijnsburg schoon en netjes houden. Maar laten we ook proberen om met elkaar ons afval goed te scheiden.

Milieuparken

U kunt uw glas, papier, textiel, plastic afval, blik en drinkpakken weggooien in containers die staan op milieuparken. U kunt uw plastic, blik en drinkpakken in 1 container weggooien. De sorteermachines van het afvalverwerkingsbedrijf kunnen het plastic, blik en drinkpakken van elkaar scheiden. Drinkpakken worden uit elkaar gehaald en verdeeld in papier, folie en aluminium.

Wel in de container: Aluminiumfolie, Aluminium schaaltjes en bakjes, Bekers voor yoghurt, vla en ijs, Blisterverpakkingen van bijvoorbeeld tandenborstels, schroefjes etc., Conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer), Drankblikjes (bier, frisdrank), Flessen en flacons voor schoonmaak- en reinigingsmiddelen en knijpflessen voor sauzen, olie, etc., Kartonnen pakken voor melk, vla en yoghurt, Kartonnen pakken voor soep en sauzen, Kartonnen pakken voor vruchtensappen, wijn en water, Kuipjes voor boter, saus en smeerkaas, Metalen deksels en doppen, Plantenpotjes, Plastic tasjes, zakjes, zakken voor pasta, rijst, brood, snoepgoed etc., Stalen siroopflessen, Verpakkingen van vleeswaren, kaas, salade, groente en fruit.

Niet in de container: Doordrukstrips van medicijnen en kauwgom, Lege make-up verpakkingen, plastic producten van hard kunststof, zoals tuinstoelen en speelgoed, Verpakkingen met aluminium laagje, zoals chips verpakking, verpakkingen mét inhoud, verpakkingen van piepschuim.

Op de website van de gemeente staat meer informatie over wat, waar en hoe u uw afval gescheiden kunt aanbieden.

Uit de krant