Afbeelding

Toren in Zicht

Algemeen Columns

De Brabanders Truus en Louis wonen sinds 2006 in Rijnsburg. Hun belevenissen willen ze graag met u delen.

Bij de kust

Ik heb het misschien al vaker geschreven, maar elke keer sta ik weer te kijken hoeveel activiteiten er in de feestweek worden georganiseerd. En dan probeert de organisatie ook elke keer weer iets nieuws toe te voegen.

Zo hebben Louis en ik vorige week vrijdagavond met de historische rondwandeling door Rijnsburg meegelopen. Leuk om al die bijzondere verhalen te horen. Zo ook die van de pionier. Ik zag het altijd als een mannetje die zijn tuin had gewerkt en met de kruiwagen zijn vuil weg bracht. Nooit geweten dat dit te maken had met de oorsprong van de bloemenhandel van Rijnsburg. Het idee dat men op die manier de bloemen aan de man-vrouw heeft gebracht…..Dat is nog eens hard werken, dag in, dag uit. Je staat er dan bij stil dat er zoveel is veranderd. Veranderingen die wij zo vanzelfsprekend vinden.

Tijdens die wandeling raakte ik in gesprek met een mijnheer, geboren en getogen in het bloemendorp. Tussen de bedrijven door liet hij weten dat hij Rijnsburg maar een saai dorp vindt. Hij vroeg zich af waarom wij als Brabanders ooit naar Rijnsburg zijn gekomen: 'Kom je uit een bourgondische streek, ga je in Rijnsburg wonen. Daar snap ik niets van'. Ik legde hem uit dat dit te maken had met het werk van Louis, in die tijd. En dat we graag bij de kust wilden wonen. 'Ik vind het hier juist heerlijk rustig. En je zit overal dichtbij', vertelde ik hem. Waar je ook bent, je moet het zelf naar je zin maken. Toen keek hij me aan en begreep wat ik bedoelde, maar hij bleef er bij dat, buiten de feestweek om, Rijnsburg toch redelijk saai was. Na de wandeling kwam hij naar me toe en zei: 'Misschien ligt het toch wel aan mij en moet ik eens met een andere blik naar de dingen en mijn omgeving kijken'. En weg was hij.

Op Facebook las ik in de feestweek het bericht van Meetengreet Westhaghe. Een van de Rijnsburgvlaggen was verdwenen en waarschijnlijk door iemand per ongeluk meegenomen. Het verzoek was of de dader zich wilde melden. Prompt gebeurde dat ook. Wel anoniem maar met een excuus briefje 'dat de vlag in een dronken bui er af is gehaald als geintje. Het spijt ons'. Dat vind ik toch wel weer te prijzen in diegene die dit heeft of hebben gedaan. In een van de reacties werden 'de jongens' bedankt voor deze terugbrengactie. Maar wie zegt dat het jongens zijn geweest die de vlag 'per ongeluk' van de mast hebben gehaald? Doen meisjes dit niet....en dan nog in een dronken bui? Een discussie in deze gender neutrale periode die ik nu even laat voor wat het is. Misschien een volgende keer.

Houdoe.

Uit de krant