Afbeelding

Recordaantal vrijwilligers maakt hele Noordzeekust afvalvrij

Algemeen

Stichting De Noordzee kreeg tijdens de vijfde editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour hulp van 2.748 vrijwilligers. In ruim twee weken tijd maakten zij de hele Noordzeekust - van Cadzand tot en met Schiermonnikoog - afvalvrij. Dit bleek hard nodig, want er werd maar liefst 14.929 kilo afval opgeruimd. Het grootste deel hiervan bestaat uit plastic afval. De resultaten werden op 15 augustus bekendgemaakt tijdens de feestelijke afsluiting van de opruimactie in Zandvoort.


Stichting De Noordzee is bijzonder verheugd dat dankzij de hulp van zoveel vrijwilligers de opgehaalde 14.929 kilo afval niet meer in zee terecht komt. De resultaten van de afgelopen edities laten grote verschillen zien in de hoeveelheid afval die tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour wordt opgehaald. Zo werd er dit jaar minder afval opgeruimd dan vorig jaar (19.203 kilo) maar meer dan tijdens de editie van 2015 (11.555 kilo). De verschillen kunnen onder andere komen door de stand van de wind, zeestromen, het aantal stranddagen, de hoeveelheid badgasten of andere schoonmaakacties. De Tour laat zien dat er jaarlijks veel afval aanspoelt uit zee en achter wordt gelaten door badgasten. Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee: "De resultaten van ons officiële afvalonderzoek, dat wij sinds 2004 uitvoeren, laten zien dat er nog steeds gemiddeld 375 afvalitems op elke 100 meter strand liggen. De Boskalis Beach Cleanup Tour blijft hard nodig om mensen bewust te maken en de hoeveelheid afval op het strand en in zee terug te dringen om zo de mooie natuur van onze Noordzee te beschermen en behouden." 
Tijdens vrijwel elke etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour ruimden de vrijwilligers paraffine op. Samen met Rijkswaterstaat doet Stichting De Noordzee onderzoek naar de samenstelling en afkomst van de grote hoeveelheid aangespoelde paraffine. De etappe Scheveningen - Wassenaar stond in het teken van de nieuwe 'Filter Challenge', waarbij twee teams in 20 minuten zoveel mogelijk sigarettenfilters raapten. In totaal vonden de teams op 500 meter strand 3.733 filters. Er is ook een aantal opvallende items gevonden, zoals een matras, een negatieve zwangerschapstest en een oefenbom van defensie. Het grootste deel van het afval bestond uit plastic items, zoals doppen, stukken visnet, drankverpakkingen, ballonnen en kleine stukjes plastic.

Uit de krant