Officiele opening Flower Parade 2017.
Officiele opening Flower Parade 2017. Foto: Treffend Beeld

Flower Parade 2017

Algemeen Rijnsburg

Een bonte stoet van spreekwoorden en gezegden

'Wat een visitekaartje voor onze gemeente'. Deze woorden sprak burgemeester Cornelis Visser gisterenmiddag tijdens de  officiële opening van de 72ste editie van de Flower Parade met het thema 'Spreekwoorden en gezegden'. Voor burgemeester Visser was het de eerste keer dat hij het bloemencorso  zag. Hij stak zijn verbazing niet onder stoelen of banken. 'Ik vind het  indrukwekkend wat hier door zoveel mensen, veelal op vrijwillige basis is neergezet. Wat een creativiteit. Je ziet dat het dorp Rijnsburg bruist en ik ga daar zeker van genieten',

Voor de officiële opening had de organisatie neerlandicus Wim Daniëls uitgenodigd. Hij gaf de aanwezigen een mini college op het gebied van taal gerelateerd met bloemen. Hij liet weten dat zijn liefde voor bloemen begon met de paardenbloem.  'We hadden thuis konijnen en ik was hoofd konijnenvoerplukker. Elke dag paardenbloemen plukken, met wortel en al. Thuis in Brabant spraken wij niet van paardenbloemen maar van erdschallen. En dat woord wekte mijn interesse in taal. Het  Engelse woord voor paardenbloem is dandylion, wat weer uit het frans afkomstig is: dent de lion, leeuwentanden, wat slaat op het gekartelde blad van de paardenbloem.' Zo legde Daniëls nog een aantal spreekwoorden en gezegden uit. Zo ook het woord corso, wat koers, looproute betekent. 'Taal is geweldig. Ik ben door bloemen verliefd geraakt op taal'.

Prijzen

De nieuwe voorzitter van de Flower Parade Dirk Hogervorst maakte de prijzen van de vak- en publieksjury bekend. De vakjury heeft de personenauto 'Zo rood als een kroot' aangeboden door Heemskerk fresh & easy, tot mooiste uitgeroepen. Mooiste praalwagen is 'Liefde op het eerste gezicht' aangeboden door Van Egmond Lisianthus. De originaliteitsprijs is gegaan naar  de personenauto van  Wim Wiesmeijer Boeketterie BV, Greenflor BV, HV Flowers BV en autoschadeservice Katwijk. Hierin zijn cymbidium op een creatieve manier verwerkt. De bindersprijs ging naar Piet van Rhijn. Hij heeft de auto van Oranje Vereniging Rijnsburg gearrangeerd.  De personenauto 'Alle kleuren van de regenboog' was voor Hoven en  De Mooij.

De publieksjury vond de bedrijfswagen van Rotoflowers BV  en de praalwagen  'Zwemmen in het geld' aangeboden door de Rabobank, de mooiste.  

Vandaag vertrekt de Flower Parade om 13.00 uur vanaf veiling FloraHolland door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk. Vanavond en morgen zijn de praalwagens te bewonderen op de Boulevard in Noordwijk.   

Foto's: Dirk van Egmond/Treffend Beeld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant