Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Gemeente vindt plek in top 5 minst groene gemeente onterecht

Algemeen

Onderzoek van de Universiteit Wageningen zet Katwijk in de top 5 van minst groene gemeenten in Nederland. De gemeente vindt dat onterecht, laat zij weten in een uitgebreide reactie. 'In dit onderzoek worden het aantal bomen en planten geteld, maar andere factoren niet meegenomen. Zo ligt Katwijk te midden van het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen en direct aan het strand.'

Hieronder lees je de uitgebreide reactie van de gemeente.

'Katwijk kenmerkt zich zeker door relatief dichte bebouwing. De woningen staan van oudsher dicht op elkaar. Hierdoor is er simpelweg weinig plaats om groen te realiseren. Toch investeert de gemeente waar mogelijk met extra middelen in een groener Katwijk. Dit is blijvend nodig, ook al is het soms een uitdaging. Het assortiment van bomen dat het aan de kust goed doet, is klein, waardoor aanplanten van een boom op een goede groeiplaats een flinke uitdaging is. Op echt wat opener ruimte, proberen we met beplanting die aanslaat aan de kust het dorp een fleuriger beeld te geven. Daarnaast proberen we zo creatief mogelijk onze gemeente uitstraling te geven, bijvoorbeeld door bloembakken om lantaarnpalen en bij bruggen.

Het Ridderpark heeft recent een grote renovatie ondergaan, waarmee er recreatieve voorzieningen zijn aangebracht. Het park is onderdeel van een waterafkoppelproject. Daarnaast wordt de gemeente binnenkort beheerder van het recreatieve gebied Valkenburgse Meer. De wijk Katwijk Noord kenmerkt zich door een groen park door de woongebieden heen en aan de rand een brede groenstrook langs het Uitwateringskanaal/Oude Rijn.

De oude kernen van de dorpen Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg zijn dicht op elkaar gebouwd en bewoners hebben relatief kleine achtertuinen. De achtertuinen worden graag benut om buiten te kunnen zitten. Met deelname aan Operatie Steenbreek willen wij bij de inwoners meer aandacht vragen voor de nut en noodzaak stenen uit de tuin te vervangen door groen. Om niet alleen de opwarming van de aarde tegen te gaan en betere waterberging te realiseren, maar ook om de leefomgeving voor mens, dier en insect te verbeteren.

De gemeente draagt daar zelf ook aan bij. De bestuurlijke afspraken uit het Waterplan liggen op schema en er is al flink wat versteend oppervlakte afgekoppeld. Daarnaast worden bijvoorbeeld in grote renovatiegebieden parkeerplaatsen aangelegd met waterdoorlatend materiaal. De gemeente heeft zichzelf een herplantplicht opgelegd, waarbij niet het aantal bomen dat terug geplant dient te worden de maatstaf is, maar het kroonvolume. Ook dit heeft een nauwe relatie met de ligging zo dicht bij zee.'

Uit de krant