Willem van der Plas (links), Jan Sneijders (midden) en Pieter van der Bent hebben jarenlang gewerkt aan de komst van negen struikelstenen.
Willem van der Plas (links), Jan Sneijders (midden) en Pieter van der Bent hebben jarenlang gewerkt aan de komst van negen struikelstenen. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Struikelstenen deze zomer nog in Katwijk

Algemeen

Na een jarenlange voorbereiding worden op woensdag 23 augustus negen struikelstenen onthuld. De gedenktekens komen in het troittoir aan de Zeeweg en Duinoord.

De struikelstenen, geïnspireerd op het project Stolpersteine van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig, zijn gedenktekens in het trottoir voor de huizen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gedeporteerd en vermoord zijn. Deze struikelstenen vormen een blijvende herinnering aan de Joodse slachtoffers.

In Katwijk is enige tijd geleden een werkgroep opgericht die zich heeft toegelegd op het realiseren van deze struikelstenen. Er worden negen struikelstenen onthuld: zes bij Zeeweg 133 ter nagedachtenis aan de familie Belinfante en drie bij Duinoord 38 ter nagedachtenis aan Levie de Valença, Lewie van Emrik en Esther Smeer.

Uit de krant