Blije gezichten bij de plaatsing van het eerste Whatsappbord in de Molenwijk.
Blije gezichten bij de plaatsing van het eerste Whatsappbord in de Molenwijk. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Gemeente ondersteunt whatsappgroepen voor meer veiligheid en minder criminaliteit

Algemeen

De gemeente gaat meer ondersteuning bieden aan whatsapp buurtpreventiegroepen.

In februari werd het eerste whatsapp buurtpreventiebord geplaatst in de Molenwijk. Dat bord geeft alvast een signaal aan criminelen dat buurtbewoners erg alert zijn. Ook zien buurtgenoten dat er een groep actief is waarbij zij zich kunnen aansluiten.

Inmiddels hebben 22 bewonersgroepen zich verzameld in whatsappgroepen. Via de whatsapp houden ze elkaar op de hoogte van bijvoorbeeld verdachte omstandigheden, inbraken en berovingen. De buurtpreventie draagt bij aan het veiligheidsgevoel in de wijk.

Het college van burgemeester en wethouders wil nu ongeveer 40 borden van die borden uitrollen over Katwijk. Maar 'het ondersteunen van whatsapp groepen gaat verder dan het ophangen van borden', vindt het college.

De gemeente krijgt daarom een overkoepelende rol, waarbij ze toegang krijgt tot alle beheerdersgroepen. Op deze manier kan de gemeente in contact blijven met de wijkgroepen.

Het is de bedoeling, dat duidelijker wordt welke groepen er zijn en door wie deze beheerd worden. Dan is er een betere samenwerking mogelijk tussen de groepen. Berichten en waarschuwingen kunnen dan snel met elkaar gedeeld worden.

Het opstellen en doorzetten van zo'n bericht neemt veel minder tijd in beslag dan wanneer een Burgernetbericht opgesteld moet worden. Burgernet berichten komen in veel gevallen veel later aan, waardoor dergelijke berichten geen urgentie meer hebben en de beheerders het niet doorplaatsen in hun groep, weet de gemeente na de pilot.

Wijkagenten gaan niet deelnemen aan de whatsappgroepen, ondanks aandringen van de beheerders van die groepen. De huidige regels bij de politie laten dit niet toe.

Uit de krant