Afbeelding
Foto: PR

Gemeente Katwijk zet fietscoaches in op strandafgangen

Algemeen

De gemeente Katwijk start vandaag, donderdag 22 juni, met een driedaagse proef met de inzet van fietscoaches. De coaches worden ingezet op de drie strandafgangen naar de posten van de Katwijkse Reddingsbrigade.

De fietscoaches zijn gastvrouwen en –heren, die strandbezoekers die op de (brom)fiets of scooter naar het strand komen, wijzen op het belang van het vrijhouden van het verharde gedeelte van de strandafgangen. Ook begeleiden zij hen naar een plek om hun fiets neer te zetten.

Toegankelijkheid strandafgangen

Op drukke zomerdagen zijn veel van de beschikbare strandafgangen slecht toegankelijk door de geparkeerde (brom)fietsen en scooters. Dit belemmert met name de hulpverleningsinstanties zoals ambulance en Reddingsbrigade in het uitvoeren van hun werkzaamheden, waarbij soms 'elke seconde telt'.

Maatregelen

Er zijn verschillende maatregelen genomen om dit probleem tegen te gaan. Zo zijn er extra fietssteunen geplaatst en is met belijning aangegeven waar je fiets neer te zetten. Daarnaast zijn verschillende communicatiekanalen, zoals berichten op social media en krantenberichten ingezet om mensen op het belang van het vrijhouden van de strandafgangen te wijzen. De inzet van deze middelen niet voldoende gebleken.

Na afloop van de driedaagse proef met de fietscoaches, bepaalt de gemeente Katwijk of de proef succesvol is geweest en de fietscoaches in de zomermaanden permanent ingezet worden. Daarnaast bekijkt de gemeente andere opties om het probleem op te lossen.

Uit de krant