Een kijkje in de Horn waar 410 woningen worden gerealiseerd. | Foto: CvdS.
Een kijkje in de Horn waar 410 woningen worden gerealiseerd. | Foto: CvdS.

College op de fiets langs Rijnsburgse plekken

Algemeen Rijnsburg

Dinsdagmiddag heeft het college van burgemeester en wethouders een werkbezoek aan Rijnsburg gebracht. Onder leiding van de wijkraad volgde een fietstocht langs verschillende plekken door het bloemendorp, waar de afgelopen periode werkzaamheden zijn uitgevoerd of waar nog volop gebouwd wordt.

De eerste stop was bij het schoolplein van de Wilhelminaschool. Hier is een nieuwe speelplek gemaakt. Na schooltijd blijft het plein open zodat de kinderen uit de omgeving hier kunnen spelen. Directeur Albert Heus sprak over een goede samenwerking met de gemeente. 'We hebben goede afspraken kunnen maken, en zo is er een win-win situatie gecreëerd'.

De volgende stop was bij de Hornpoort, het appartementencomplex op de voormalige gemeentewerf. Projectleider Martin Verheijen vertelde dat hier 34 sociale huurwoningen zijn gerealiseerd. Het plan maakt deel uit van De Horn, het te ontwikkelen woningbouwgebied aan de rand van het Oegstgeesterkanaal. Daar zag het gezelschap dat het gebied momenteel bouwrijp wordt gemaakt. Om het Merovingisch grafveld worden de woningen in fasen gebouwd. De projectleider vertelde dat archeologisch onderzoek in dit gebied verder niets heeft opgeleverd. Momenteel wordt de nieuwe Vliet meander gegraven en na de bouwvakvakantie wordt gestart met de bouw van de woningen.

Het gezelschap fietste naar de Collegiantenstraat. Daar werd bouwproject 'De twee Hofjes' bekeken.

Door de woningverdeling van de ApparterrA's, 15 moderne patiowoningen, ontstaan er twee hofjes. Na een stop in de Bloem werd de openbare ruimte in Frederiksoord bekeken. Momenteel vindt daar een herinrichting plaats van de straten aan de zuidkant van de wijk. Het gezelschap kreeg uitleg in de Eikenlaan, de straat die nog opgeknapt moet worden. Vervolgens werd het resultaat bij het Merschpad bekeken.

In gesprek

Opvallend bij dit wijkbezoek was dat er geen inwoner de moeite nam om het college en de wijkraad aan te spreken. Men had blijkbaar gewacht tot 's avonds. In gemeenschapshuis De Burgt was een inloopbijeenkomst gepland waarvoor alle Rijnburgers een uitnodiging hebben gekregen. Een aantal bewoners maakte van deze gelegenheid gebruik, waarbij het nieuwe inzamelsysteem van het afval, alsook de verkeersveiligheid voor fietsers in de Brouwerstraat en Oegstgeesterweg onderwerp van gesprek was.

Op social media is door heel veel Rijnsburgers kritiek geuit op de verandering van het afvalsysteem. Een inwoonster had de moeite genomen om met de wethouder hierover in gesprek te gaan. 'Wij hebben hier in Rijnsburg het ideale systeem. En dat willen we heel graag houden. We kunnen altijd ons afval kwijt. Met de rolcontainers gaan we drie stappen achteruit en zijn we terug bij af. Communiceer hoe we het afval moeten scheiden en geef de Rijnsburgers de kans om dit te doen. Nu hebben we het gevoel dat dit plan ons door de strot wordt geduwd'. Wethouder Mostert legde uit dat er nu te weinig afval wordt gescheiden 50%. Dit moet naar 75-80%. Hij is ervan overtuigd dat met omgekeerd inzamelen dit wel gaat lukken.

Wethouder Klaas Jan van der Bent kreeg te horen dat het voor fietsers nog steeds zeer gevaarlijk is om op de Brouwerstraat, Oegstgeesterweg en Sandtlaan te rijden. 'Ongeduldige automobilisten duwen je gewoon naar de kant. En ik ben niet de enige', zo heeft een inwoonster al een paar keer ervaren. Volgens haar kan een inhaalverbod voor fietsers een oplossing zijn.

Een oudere mijnheer die regelmatig met zijn scootmobiel door Rijnsburg rijdt gaf als oplossing om gewoon midden op de weghelft te blijven rijden: 'Dan blijft die auto wel achter je rijden. Je moet alleen niet bang zijn'.

Uit de krant