Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Keurmerk voor veiliger strand

Algemeen

De gemeente Katwijk, politie, brandweer en de vereniging van strandexploitanten slaan de handen ineen. De vier partijen zetten vandaag hun handtekening onder het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Strand. Met het keurmerk streeft het samenwerkingsverband naar een veiligere omgeving voor de strandexploitanten en een prettige verblijfsomgeving op het strand.

Het verbond wil een pakket aan maatregelen samenstellen. Het gaat dan om fysieke maatregelen die bijvoorbeeld inbraak bij de strandpaviljoens voorkomt, zoals het ophangen van camera's. Op welke manier de veiligheid precies wordt aangepakt, moet nog besproken worden.

Katwijk is de eerste gemeente in Nederland waar een KVO voor een recreatiegebied en strand wordt ingezet. Het keurmerk is in samenspraak met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Deze organisatie draagt al zorg over een keurmerk voor winkelgebieden en een voor bedrijventerreinen. Katwijk mag nu voor het eerst het derde keurmerk toepassen.

Met deze intentieverklaring beloven alle betrokken partijen zich in te zetten voor de veiligheid op het strand. De gemeente coördineert de samenwerking. Na de intentieverklaring gaan de partijen aan de slag met het pakket aan veiligheidsmaatregelen.

De verklaring wordt ondertekend door burgemeester Cornelis Visser, politiechef Peter Koot, brandweercommandant Hans Baardscheer, Hendrik-Jan Kaptein (CCV) en Henny Schaap namens de strandpaviljoenhouders. Niet alle strandpaviljoens zijn aangesloten bij de vereniging van strandexploitanten. Paal 14, Zilt en Sunset Beach maken geen deel uit van die vereniging.

Uit de krant