Katwijkse haringliefhebbers proefden vorig jaar kritisch de Hollandse Nieuwe.
Katwijkse haringliefhebbers proefden vorig jaar kritisch de Hollandse Nieuwe. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Haringhappers aan de slag bij Katwijkse haringtest

Algemeen

De echte liefhebber is woensdag naar de winkel gerend. De Hollandse Nieuwe is vanaf deze week weer te happen, maar moet nog wel even gekeurd worden door enkele kritische Katwijkers. De Katwijksche Post heeft een deskundig testpanel samengesteld om deze klus te klaren.

De jury keurt de haring van zes Katwijkse visboeren, aan de hand van een testformulier. Niet alleen de smaakpapillen worden aan het werk gezet, maar ook het oog en de neus. De haring wordt beoordeeld op smaak, geur, uiterlijk, snijwerk, schoonmaak, vet- en zoutgehalte.

Toeschouwers

De Katwijkse haringtest kan van dichtbij worden meegemaakt. De test is vandaag, vrijdag 16 juni om 15.30 uur bij café In den Blauwen Bock in de Badstraat. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij de proeverij, maar pas op: kijken maakt hongerig. Gelukkig wordt daar rekening mee gehouden. Zo lang de voorraad strekt, is er voor de toeschouwer een extra harinkje aanwezig.

Tijdens de proeverij worden er opnames gemaakt voor de website Alles over Katwijk. In De Katwijksche Post verschijnt uitgebreid verslag van deze middag, met daarin het oordeel van het Katwijkse panel.

Vrijdag 16 juni 15.30 uur

In den Blauwen Bock

Uit de krant