Juf Nel omringd door haar leerlingen. | Foto: PvK.
Juf Nel omringd door haar leerlingen. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Juf Nel Peursum al veertig jaar voor de klas

Algemeen Rijnsburg

Veertig jaar lang hetzelfde beroep uitoefenen. Het wordt vandaag de dag steeds meer een unicum. Voor jubilaris Nel Peursum is het echter een doodnormale zaak. Haar motto luidt dan ook: 'Elke dag is een feessie. Ik kan er van genieten'.

Vrijdag 16 juni wordt voor de aimabele onderwijzeres van de Christelijke basisschool Oranje-Nassau een bijzondere dag. In de ochtenduren wordt haar mijlpaal met de kinderen van groep 4 gevierd en 's middags en 's avonds zal zij te midden van haar collega's er aan herinnerd worden dat zij veertig jaar in het vak zit.

Terugblik

'Ik weet nog niet wat mij te wachten staat', lacht Nel. Enfin, dat moet voor haar nog even een verrassing blijven. Ouders die haar de hand willen schudden kunnen dit van 12.00-12.45 uur doen op het schoolplein.

Peursum begon haar loopbaan als kleuterjuf op De Kwetterpoel. In de loop der jaren veranderde dit toen de kleuterscholen verdwenen en de basisscholen in de groepen van 1 tot en met 8 werden ingedeeld. Juf Nel nam onder andere de groepen 1, 2, 3 en 4 onder haar hoede en stond aan de basis van de ontwikkeling van een deel van de Rijnsburgse jeugd. Nel: 'Ik heb al van veel oud-leerlingen, hùn kinderen in de klas gehad en nog steeds. De generaties gaan door. De grootste verandering was dat het krijtje en het schoolbord plaats maakten voor de laptop.'

Peursum bekwaamde zich in de nieuwste ontwikkelingen van het digitale tijdperk. Ook heeft zij ervaren dat de kinderen tegenwoordig mondiger zijn dan voorheen. Hoogtepunten waren vooral de schoolfeestjes zoals het Sinterklaasfeest en de schoolreisjes. 'De kinderen vonden dan het leukste als zij met de bus terugkwamen dat zij dan onder de banken mochten kruipen zodat het leek alsof er een lege bus terug kwam terwijl de ouders hen op stonden te wachten. Dan hadden zij vreselijk veel lol', blikt de jubilaris terug. Morgen, 16 juni wordt het een dag waaraan Nel ongetwijfeld ook veel plezier aan zal beleven en met genoegen op terug hoopt te blikken. Voorlopig gaat zij nog door en gaat elke dag met een positieve instelling naar haar werk. 'Ik hoop nog een aantal leuke jaren aan toe te voegen' is de wens van de jubilerende juf.

Uit de krant