Burgemeester Visser op bezoek bij het echtpaar van Egmond-den Haan. | Foto: PvK.
Burgemeester Visser op bezoek bij het echtpaar van Egmond-den Haan. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Diamant aan huwelijksketting van Albert en Lenny

Algemeen Rijnsburg

'We hebben er allebei geen spijt van'

Door Piet van Kampen

Het is een zonnige maandag de 23e mei als in de mooie tuin van Albert van Egmond (87) en Lenny van Egmond-den Haan (85) een kijkje in de keuken van het huwelijksleven van het 60 jaar getrouwde echtpaar wordt gegund. 'Zestig jaar geleden regende het', lacht de bruidegom fijntjes.

In afwachting van de nieuwe burgemeester Cornelis Visser komen de tongen los. Albert werd in Katwijk geboren en Lenny zag in Rijnsburg het levenslicht. Zij waren nog maar pubers toen het stel bij Nico, een vriend van Albert, elkaar voor het eerst in de ogen keken. De jonge Katwijker (14) had direct al een kijkje op de 12-jarige Rijnsburgse maar die hield de boot af. 'Hij wilde wel, maar ik niet', weet Lenny nog al te goed.

Albert bleek een volhouder want jaren later schoof het stel elkaar de ringen om. 'Ik heb alles goed overwogen', benadrukt de bruid met een glimlach en 'uiteindelijk werd het zeker de liefde van mijn leven'. Het paar werd gezegend met twee zonen Albert en Hans en de dochters Trudy en Margareth. Negen kleinkinderen en een achterkleinkind completeren de familie.

In de bloemen

Albert zorgde voor het brood op de plank. Hij werkte als kweker, maar begon later met succes een eigen bloemenhandel waar hij in Duitsland veel afzet had. Nadat zijn zonen het bedrijf hadden overgenomen reed hij tot zijn 75e nog op de trailer naar de oosterburen. Moeder de vrouw voedde de kinderen op, maar had een speciale gave: het maken van kleding. Niet alleen voor haar eigen kroost. Zij maakte speciale bruidsjurken voor welgestelde klanten in Wassenaar. Het paar woont al sinds hun huwelijksdag aan het Noordeinde. Eerst boven bij opa Van Egmond, maar na diens overlijden was het hele huis voor hen. Zij wonen er nog steeds naar volle tevredenheid.

Lenny is zeer sportief aangelegd en haar kinderen ook. 'Dat hebben ze van hun moeder', knipoogt zij. Schaatsen en wielrennen waren favoriet. Wat te denken van moeder zelf die 28 keer de Nijmeegse Vierdaagse liep en een internationale medaille kreeg voor wandeltochten in Europa en verre landen zoals Japan. 'Ik liep nooit in groepjes maar altijd alleen want ik wilde genieten'. Over genieten gesproken: het echtpaar heeft veel van de wereld gezien. Nieuw Zeeland, Australië, Taiwan, Korea, Japan, Canada, Amerika, Oostenrijk en Italië werden aangedaan. Olympische- en wereldkampioenschappen schaatsen waren ook onvergetelijke uitstapjes. 'We hebben er van genoten en genieten nog elke dag', is het diamanten paar eensgezind.

De kunst van het leven: 'Geven en nemen', zegt Lenny en Albert's motto is 'elkaar vrij laten'. Met de liefde zit het wel snor. 'Het is nog steeds geweldig', lacht de bruid en de bruidegom vindt het nog steeds 'fantastisch'. Dat werd dan ook met de hele familie in strandpaviljoen 't Wantveld gevierd.


Uit de krant