Irene Sanchez gaat voor een score. | Foto: Geert Bekker

Basketbalthriller in Cleijn Duin

De vierde wedstrijd in de "best of seven" serie om het kampioenschap van Nederland bij de dames was een heuse basketball thriller. Nadat het team van Solar-systemen Grasshoppers de eerste twee wedstrijden uit in Bemmel op verassende wijze gewonnen had, was het afgelopen woensdag in de eerste thuiswedstrijd het team van Lekdetec.nl dat het verschil kleiner maakte.

Beide teams beginnen erg nerveus aan de wedstrijd. Het is Lekdetec dat de score opent gevolgd door 2 scores van Sharon Beld waardoor Grasshoppers de leiding neemt. Deze zal ze de rest van het kwart vasthouden. Het is Sharon Beld die dit kwart op scherp staat en haar teamgenoten het vertrouwen geeft dat er vandaag weer alles mogelijk is. Maar liefst 14 van de 19 punten neemt zij voor haar rekening waardoor het eerste kwart in het voordeel van de Katwijkse formatie wordt afgesloten met 19-15.
Het tweede kwart begint voorspoedig voor de equipe van Driessen/Star. Het is Ingrid van der Plas die Carola Menken in een goede positie brengt waarna zij zelf met een driepunter de stand op 24-15 brengt. Het Katwijkse publiek is zichtbaar verheugd met deze scores en laat zich horen. Lekdetec scoort 6 punten op rij en haakt zo weer aan. Driessen is genoodzaakt een time out aan te vragen. Het is Irene Sanchez die vlak voor rust met een 3-punter zorgt voor wat afstand maar Lekdetec tekent ook nog een score aan waardoor de gele brigade met 35-33 kan gaan rusten.

Het derde kwart zijn de scores erg schaars. Het duurt voor Grasshoppers tot halverwege het kwart voordat de leiding weer overgenomen wordt. De wedstrijd wordt hard en de scheidsrechters moeten alle zeilen bijzetten. Met nog 2 minuten te gaan is de stand 42-42. Noor Driessen zorgt er met een score en vrije worp voor dat de Katwijksen ook het derde kwart aan de leiding blijven.

Lekdetec leunt het laatste kwart op internationals Karin Kuijt en Jill Bettonville. Grasshoppers neemt nog één maal 5 punten afstand maar daarna sluipt het team uit Bemmel langzaam dichterbij. Met nog een kleine 5 minuten te spelen is de stand 51-51. Fleur Kuijt pakt met één van haar negen punten het voordeel terug. Heren 1 coach Jeroen Reitsema is de dirigent van het Katwijkse koor en weet het publiek goed op te zwepen. Dit is nodig want Jill Bettonville zorgt met 5 punten op rij dat met nog 2 minuten spelen Lekdetec 4 punten los komt. Fleur Kuijt en Iris Govers zorgen koelbloedig voor het gelijktrekken van de stand. Met nog 1:35 op het scorebord begint het tactisch steekspel. Over en weer wordt er gemist en met nog 23 seconden te gaan kan Lekdetec de laatste aanval uitspelen. Karin Kuijt laat de seconden tikken om met nog een kleine twee seconden de aanval in gang te zetten. Het schot stuitert van de ring en Lekdetec pakt de rebound onder het bord. Een laatste poging om de winst naar zich toe te trekken mislukt waardoor na 40 minuten een stand van 56-56 op het bord staat.

Vijf minuten verlengen. Het team van Lekdetec heeft dan Bettonville al met 5 fouten naar de bank zien gaan en twee andere staan op scherp. Grasshoppers opent de score in de verlenging. De rest van het kwart blijven de Katwijkers overheersen. De smalle bank van Lekdetec gaat hen nu parten spelen en ze komen niet meer in het spel voor. .

Een 3-1 voorsprong in de best-of-seven serie geeft vertrouwen. Woensdag hoopt het team op veel supporters in Bemmel om misschien de eerste nationale titel in de clubhistorie naar zich toe te trekken.