Afbeelding
Foto: pr

Katwijk kiest voor 'Omgekeerd Inzamelen Plus'

Algemeen

Gemeente Katwijk gaat het afval anders inzamelen. Hierbij worden grondstoffen centraal gezet en niet het (rest)afval. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het zorgt er ook voor dat de afvalbeheerkosten niet verder oplopen. Er is een plan opgesteld dat momenteel ter besluitvorming wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Als de gemeenteraad hiermee instemt, wordt de nieuwe methodiek: 'Omgekeerd Inzamelen Plus'.

Grondstoffen aan huis, restafval op afstand

Grondstoffen als plastic, blik en drinkpakken (PMD) en groente- en fruit- en tuinafval (GFT) gaat de gemeente aan of nabij huis afhalen. Het restafval brengt men naar een ondergrondse container op afstand. Voor alle laagbouw met een buitenruimte gebeurt dit met rolcontainers. Voor hoogbouw en laagbouw zonder of met zeer weinig buitenruimte zijn nabijgelegen verzamelcontainers beschikbaar. Hierbij heeft elk huishouden nog wel keuzemogelijkheden in het aantal containers aan huis (mogelijke uitbreiding met een derde rolcontainer) en het volume van deze containers. Op het restafval wordt een tarief per inworp berekend. Door goed te scheiden kunnen inwoners uiteindelijk besparen op de afvalstoffenheffing.

Van 50% naar 80% afvalscheiding in 7 jaar

Afval moet beter worden gescheiden. Zowel landelijk als lokaal is een duidelijke ambitie beschreven. Over 3 jaar moet landelijk minimaal 75% van het afval worden gescheiden. Katwijk wil en moet mee in deze ontwikkeling en ambieert in 2023 80% van het afval gescheiden in te zamelen. Om dit voor elkaar te krijgen, is het noodzakelijk de methode aan te passen.

Op dit moment wordt in Katwijk slechts 50% van het afval gescheiden ingezameld. Ongeveer de helft van de gemeente maakt op dit moment gebruik van twee rolcontainers aan huis voor GFT en restafval. De andere helft van de gemeente maakt gebruik van ondergrondse containers nabij huis voor GFT en restafval. Overige grondstoffen als PMD, glas, papier en textiel kunnen inwoners naar verzamelcontainers in de wijk brengen. Deze inzamelcontainers staan gezamenlijk in diverse milieuparkjes verspreid door de hele gemeente.

Met de methodiek Omgekeerd Inzamelen Plus worden grondstoffen aan of nabij huis opgehaald en wordt restafval, tegen betaling, door de inwoners weggebracht. Bewoners van laagbouwwoningen kunnen zelf bepalen of zij 2 of 3 rolcontainers bij huis willen plaatsen. GFT en PMD containers zijn verplicht. Het is mogelijk een derde rolcontainer voor papier aan huis te plaatsen, maar het papier mag ook weggebracht worden naar een container in de wijk of naar een vereniging of school. Inzameling van glas en textiel blijft op afstand in ondergrondse verzamelcontainers. Bewoners van hoogbouw en laagbouw zonder of met zeer weinig buitenruimte kunnen geen rolcontainers plaatsen en maken daarom gebruik van verzamelcontainers.

Dat er nog voldoende herbruikbaar afval in het restafval zit, toont de jaarlijkse sorteeranalyse aan. Ruim driekwart van het restafval bestaat uit herbruikbaar materiaal. Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook geld op. Als we niet meer gaan scheiden, wordt de afvalstoffenheffing hoger. 

Participatie van inwoners

De afgelopen maanden hebben inwoners in een intensief participatietraject mee kunnen denken over een nieuwe manier van afval inzamelen. Uitgangspunt was de inzamelambitie van 80% gescheiden afval in 2023. Daarnaast mocht de nieuwe methodiek niet meer gaan kosten en werd de wens uitgesproken in de hele gemeente eenzelfde systeem te hanteren voor hetzelfde type woning (hoogbouw, laagbouw zonder buitenruimte en laagbouw met buitenruimte). Op verschillende manieren hebben inwoners de kans gekregen hun suggesties en ideeën aan te dragen. Zo is een meedenkgroep (focusgroep) samengesteld met zo`n 16 betrokken inwoners, die diverse keren is samengekomen. Daarnaast is een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder ruim 1000 huishoudens en is een inloopsessie georganiseerd waar alle inwoners voor zijn uitgenodigd via kranten, posters en social media. Ook kon men via de website van de gemeente Katwijk informatie aanleveren.

De ontvangen reacties zijn breed en uiteenlopend: van positief tot negatief ten opzichte van Omgekeerd Inzamelen Plus. Er is een hoge mate van tevredenheid met de huidige inzamelmethode. Helaas is deze methode niet voldoende om de landelijke afvalscheidingseisen en lokale ambitie te vervullen. Om het uiteindelijke doel te behalen is gekozen het systeem te wijzigen naar Omgekeerd Inzamelen Plus, maar waar mogelijk wel invulling te geven aan persoonlijke wensen. Dit kan door het aantal rolcontainers aan huis te kiezen en ook het volume van de rolcontainer zelf te laten bepalen. De komende periode wordt de methode verder uitwerkt. Hierbij wordt bijvoorbeeld nagedacht hoe het nieuwe systeem werkbaar wordt voor minder validen, maar ook wat de minimale afstand tot een restafvalcontainer moet zijn en hoe GFT het beste kan worden ingezameld, zodat (geur)overlast minimaal is. Dit wordt wederom in samenspraak met inwoners opgepakt.

Omgekeerd Inzamelen Plus geeft de hoogste kans de ambitie van 80% afvalscheiding in 2023 te behalen. Daarbij is berekend dat, ondanks het herplaatsen van (ondergrondse) containers en het aanpassen van de inzameling, deze methode niet meer gaat kosten dan het huidige systeem.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel in juni. Hierover volgt nadere berichtgeving. Na instemming van de gemeenteraad worden details verder uitgewerkt en start een uitgebreide voorlichtingscampagne. Als de gemeenteraad met het plan instemt, zal naar verwachting de nieuwe inzamelmethodiek in januari 2019 van start gaan.

Uit de krant