Uitslag derby: punten voor Rbb, degradatie voor FC Rijnvogels. | Foto: H. Heemskerk. Foto: Hans Heemskerk

FC Rijnvogels bezorgt Rbb een eenvoudige middag

Sport Sport

De laatste derby van een, toch nog, leuk seizoen is gespeeld. Rijnsburgse Boys is na de winterstop een moeilijk te kloppen ploeg gebleken. Vaak terugkomend van een 1-0 achterstand werden wedstrijden winnend afgesloten. Zo ook afgelopen zaterdag op een sfeervol en zonnig sportpark de Kooltuin in Katwijk aan den Rijn.

De wedstrijd tegen FC Rijnvogels dat de laatste strohalm diende vast te grijpen was in het eerste half uur nauwelijks het aankijken waard. En zoals vaker het geval is ontbrandde de strijd pas echt na het scoren van een doelpunt. Een doelpunt gescoord weliswaar door een Rijnsburger, maar wel spelend in een andere kleur dan geel-zwart. Rob Zandbergen probeerde het in de 38e minuut maar eens van afstand. Doelman Richard van Nieuwkoop, hij was er na twee wedstrijden afwezigheid (schouderblessure) weer bij, zag de bal via de binnenkant van de paal in het doel verdwijnen. Het gaf de Kooltuinstrijders een sprankje hoop, maar nog voor de rust stelde Rijnsburgse Boys orde op zaken.

De ploeg van trainer Hein van Heek, een week eerder nog een keurige overwinning op Jong FC Volendam, gaf op het eigen sportpark niet thuis na de voorsprong. Na wat geklungel achterin liet goudhaantje Joël Tillema nog maar eens zien waarvoor hij de topscorer is van Rijnsburgse Boys. Hij scoorde zijn veertiende goal en in de tweede helft nummer vijftien. Het meest verrassende Rijnsburgse doelpunt van de middag kwam van de voet van aanvoerder Wesley Goeman. Ook hij blaast zijn partijtje mee in de flinke productie van dit seizoen. Rijnsburgse Boys stond aan het eind van de middag al op 80 doelpunten. Dat zal in de geschiedenis van de club nog niet vaak zijn voorgekomen. Het aantal tegengoals (59) noopt echter tot nadenken.

Goeman zag tot zijn eigen verbazing zijn vrije trap, genomen vlak voor de dug out van de tegenstander, zomaar achter doelman Messemaker verdwijnen. Een 1-2 ruststand was het gevolg. De tweede helft was er alleen om de voorsprong nog wat uit te bouwen. FC Rijnvogels probeerde het wel, maar was onmachtig. De club heeft weliswaar nog een kansje op de nacompetitie, maar lijkt zich al neergelegd te hebben bij degradatie. Ook de naar Rijnvogels vertrekkende Joost Leonard kende geen medelijden en tekende voor 1-3. De in de tweede helft van veel vrijheid genietende Tillema scoorde 1-4.

Zaterdag de thuiswedstrijd tegen Capelle, een ploeg die nergens meer om speelt. Rijnsburgse Boys daarentegen lijkt nog niet uitgespeeld. Bij winst zaterdag en het (verwachte) kampioenschap op sportpark Nieuw Zuid van IJsselmeervogels is er de nacompetitie voor promotie naar de tweede divisie. Tegenstander Westlandia (periodekampioen zondag derde divisie) is al stiekem bekeken en wacht wellicht een week later op woensdag en zaterdag.

Mark van der Plas houdt Lyra van scoren af. | Foto: G. vd Nagel.