Wim en Hilly de Leeuw
Wim en Hilly de Leeuw Foto: Sander Pardon

Streekgenoten in 'Hier ben Ik'

Algemeen Rijnsburg

'De generatie die aan het woord is, is een generatie van aanpassen, doorzetten, mogelijkheden zien en doorgaan. Er is ongelofelijk hard gewerkt en de meesten van u zijn nog steeds actief. Dank dat ik bij u binnen mocht kijken.' Met deze woorden vatte auteur/fotograaf Sander Pardon zijn boek samen en overhandigde hij het eerste exemplaar aan cabaretier Paul van Vliet.

In het boek wordt aandacht besteed aan bekende en minder bekende Nederlanders, die allemaal iets vertellen over hun leven. 'Het zijn allemaal tachtigers, de gemiddelde leeftijd is 85 jaar. Een tijdsbeeld van de oudere medemens, geboren in of voor 1937.  Een schets van hun leven in 450 woorden en een prachtige foto.' In 'Hier ben Ik' zijn vijftig interessante verhalen opgenomen, waaronder ook de verhalen van de in Rijnsburg wonende Wim en Hilly de Leeuw en de uit Oegstgeest komende Wim en Jantien Hoppezak. De verhalen vertellen wat zij meemaakten en hoe zij in het leven stonden en nog staan.

Energiek
Het boek is alles behalve een noodkreet van de mensen die langzaam achter de coulissen verdwijnen. Het is een puur realistische weergave van de tijdgeest. De wereld samengevat in een ruimte met alle herinneringen en overblijfselen van een leven lang leven. De bewoners hebben inmiddels geleerd om afscheid te nemen van elkaar, van spullen, vrienden, werk, familie, het bedrijf, het ouderlijk huis, alles wat het leven vult. En toch tonen zij nog genoeg energie om door te gaan. Al hebben ze meer jaren achter zich gelaten dan dat er nog zullen komen. De presentatie in Galerie de Leidse Lente werd bijgewoond door een groot aantal belangstellenden. Paul van Vliet nam de aanwezigen in een prachtige, korte conference mee naar de jaren die voor velen zo belangrijk waren. Het is ook zijn tijdsbeeld.

Seizoen
Sander Pardon heeft met zijn woord en beeld een prachtig verhaal geschetst. Met respect voor de personen, die hem binnen lieten kijken. Het is een boek zonder poespas. Interessante verhalen, met in elk verhaal, bijzondere levenslessen voor een ieder te gebruiken.  'Hier ben Ik' heeft de ambitie en functie van een document, dat laat zien dat de winterperiode in het leven er net zo toe doet als de andere drie seizoenen. Wie de tijd neemt om het boek goed te bekijken, ziet de ware schoonheid van het winterseizoen. Het boek is vanaf heden voor € 15,- verkrijgbaar in de boekhandel.

Uit de krant