Afbeelding

Pleegouders Lobat en Maarten Krayenoord

Algemeen Rijnsburg

'Ons verlangen is om in een groter huis nog meer pleegkinderen te verzorgen en hun de liefde, geloof en verzorging te geven die deze kinderen zo missen'. 

Dit is de wens van Lobat en Maarten Krayenoord. Samen hebben ze twee zonen, Dylan 19 en Collin 17 jaar. Sinds twee jaar verzorgen ze drie pleegkinderen, twee broertjes en hun zusje. Aan de keukentafel in hun gezellige woning vertelt het viertal over hun harte wens. Lobat: 'Graag willen we meer kinderen in ons gezin opnemen. We zijn bereid om ons eigen huis te verkopen en eventueel een andere groter huis te gaan huren. We staan overal voor open. Het liefst in Rijnsburg en omgeving. Maar krijgen we een aanbod elders in het land, dan maken we die stap. Ook dit hebben we goed met elkaar besproken. Wat je lief hebt neem je mee. Ons hart is groot genoeg, daar past de hele wereld in, maar ons huis is te klein.'

Lobat weet als geen ander hoe het is om als kind niet gekend te worden en geen liefde te ontvangen. Ze groeit op in een gezin samen met haar drie zussen. De dagen staan in het teken van mishandeling en misbruik. Op jonge leeftijd (13) gaat ze noodgedwongen op kamers wonen. Na een compleet dieptepunt en zelfmoordpoging begint haar opbouw naar een nieuw leven. Een leven waar God steeds meer het middelpunt van wordt. Door deze draai in haar leven ontwikkelt Lobat zich van een vertrapt kind tot een sterke, krachtige vrouw. Haar levensverhaal heeft ze in 2009 opgeschreven in een boek met de titel 'Eindelijk mijn kopje thee'. Hierin lees je over haar innerlijke strijd om te overleven en het gevecht met de buitenwereld.

Pleegzorg

Twee jaar geleden kwamen drie kinderen uit één gezin op hun pad. Lobat hierover: 'We werden gebeld of we iets voor hen konden doen. De kinderen werden beschreven als 'te gecompliceerde zaken' waar eigenlijk niets meer te redden valt. Wij wilden de kinderen niet loslaten. Als gezin hebben we ons huis aangepast aan de nieuwe situatie. Een complete verbouwing waardoor de ruimte in ons huis optimaal benut kon worden. In twee weken tijd waren er twee dakkapellen geplaatst. Ikzelf heb mijn baan opgezegd om thuis te kunnen zijn voor de kinderen. Ook Maarten heeft een andere baan, zodat hij iedere avond thuis is om te helpen in het huishouden.

'Het is best hard werken, maar als je de groei van de kinderen ziet, hun plezier in het leven, en hoe ze met elkaar omgaan, dat is zo leuk om te zien, daar doen we het voor', vult Maarten aan.

Hoe nu verder?

Lobat en Maarten hebben hun plannen op papier gezet en deze naar heel veel vrienden, kennissen en bedrijven gestuurd. 'Wij geloven dat kinderen uit eenzelfde gezin, die al veel hebben moeten meemaken, het niet verdienen om uit elkaar gehaald te worden. Er zijn momenteel weinig 'ouders' en huizen die wel in één keer een gezin kunnen opvangen.' Lobat en Maarten beseffen dat deze vraag heel open en misschien wel een beetje brutaal is om mensen te benaderen in hun plan. 'Wellicht door ons bericht gaat er bij mensen iets borrelen, misschien een verlangen, om ons te helpen aan een huis om zo de kinderen in ons land een nieuwe toekomst te bieden. We hebben een netwerk gecreëerd in ons dorp met de kerken, de maatschappij, gemeenten, scholen, sportinstituten en therapeuten. Als onze drie pleegkinderen buiten lopen worden ze herkend, wat nog meer het gevoel aanwakkert van 'ik hoor erbij'. Ook hebben we een groot geloof en zijn vol vertrouwen op God welk plan Hij met ons heeft.'

Heeft u ideeën en-of suggesties of wilt u meer informatie. Dan kunt u bellen met Lobat telefoon: 06 10242008 of mailen kraye028@ziggo.nl.


n Oranjeconcert met talentvolle musici

Rijnsburg n Klassiek organiseert haar Oranjeconcert op zaterdag 6 mei om 19.30 uur in de Burgt, Koomansplein 1. De talentvolle Chieko Donker Duyvis (cello) en Mattias Spee (piano), beide winnaars van het Pr. Christina Concours geven acte de presence.

De Burgt is open om 18.45 uur en het concert begint om 19.30 uur. Er is gelegenheid van tevoren een hapje te eten of iets te drinken. Door de niet aflatende en enthousiaste steun van de sponsoren BMP Datapartners en de gemeente Katwijk heeft het comité Rijnsburg Klassiek opnieuw een verrassend programma samengesteld.

Mattias Spee (1997) begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en volgde lessen bij Maaike Eijkman. In 2008 werd hij toegelaten tot de Talentklas Muziek Almere. Vanaf de zomer van 2012 studeerde Mattias in de Jong Talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij David Kuyken. In 2015 haalde hij zijn diploma aan het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, waarna hij zijn studie bij David Kuyken voortzette aan het Conservatorium van Amsterdam. Mattias volgde diverse masterclasses. Hij won diverse prijzen bij concoursen.

Chieko Donker Duyvis (1997) studeert sinds haar veertiende bij Maarten Mostert aan de Jong Talent opleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Na het behalen van haar gymnasiumdiploma aan het Barlaeus Gymnasium begon zij daar ook haar studie Bachelor cello klassiek bij Maarten Mostert. Zowel solo als met haar Trio Rosso (met violiste Lisette Carlebur en pianiste Xenia Evers) won Chieko prijzen op het Prinses Christina Concours, waaronder een derde prijs in de regionale finale in Haarlem in 2013.

Het concert wordt gehouden op zaterdag 6 mei vanaf 18.45 uur. Voor en na het concert is er gelegenheid om iets te drinken.

Uit de krant