Afbeelding
Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Bomschuit op de operatietafel

Algemeen

Rienk Gardenier kruipt behendig onder de boomschuit. 'Kijk.' Met zijn hand wrijft hij over de kiel. Het hout van de onderkant van de KW88 brokkelt in kleine snippers op de grond naast de restaurateur. Gardenier doet er samen met collega Jan Kuperus alles aan om zoveel mogelijk van de garnalenschuit te behouden. Van het 104 jaar oude exemplaar zijn nog maar weinig originele onderdelen over. Dat maakt de Katwijkse bomschuit volgens Gardenier niet minder bijzonder.

De twee mannen komen uit Lelystad en staan drie dagen in de week in de koude, voormalige Redschuur aan de Rijnmond. Met meerdere lagen kleding zijn ze goed ingepakt. Terwijl vertegenwoordigers van de gemeente de tussenstand van de restauratie komen opnemen en hun handen proberen warm te wrijven, liggen de mannen op de harde vloer en lijken ze van de kou geen last te hebben. De bomschuit werd hier anderhalf jaar naar binnengereden en liet zijn plek voor de Vuurbaak leeg achter. De restaurateurs zijn blij dat hij nu even binnen staat. In 2012 hebben ze het advies aan de gemeente gegeven om de bomschuit permanent binnen te leggen, omdat de weersomstandigheden de boot geen goed doen. Er zitten een aantal vocht- en schimmelplekken in het schip en de stukken hout brokkelen letterlijk van de bodem af. Het is niet de eerste keer, dat er een renovatie aan te pas moet komen. KW88 heeft nog maar een paar originele spanten. 'Maar maakt dat uit?', vraagt Gardenier. 'Veel immens erfgoed verandert in de loop van de tijd. Dat hoort er nou eenmaal bij.' De restaurateur heeft al veel onderdelen vervangen zoals de spanten, de planken op het dek en de verbindingselementen. Ieder jaar voeren ze een onderhoudsbeurt uit. 'Ik zie mezelf als een arts die een operatie uitvoert', vertelt Gardenier met een glimlach. 'We proberen ondanks alle vervangingen zoveel mogelijk het DNA van de boot te behouden.'

De mannen verrichten onder andere werk aan een kasteel uit de 18e eeuw in Baarn, een theehuis in Haarlem en een 17e eeuws schip in Enkhuizen, maar de renovatie aan de KW88 behoort ook zeker tot een van hun 'pareltjes'. 'Het is een uniek schip, want van dit type zijn er niet meer. Het is de laatste van zijn soort in Nederland.' Het tweetal gaat voorzichtig te werk, maar naast de ingang van de Redschuur staat een grote zak met verpulverd en verrot hout. Hoelang zal de bomschuit nog meegaan voordat alles in deze zak verdwijnt? Volgens Gardenier hoeft men zich daar geen zorgen over te maken. De garnalenschuit kan de komende dertig jaar nog wel mee, verzekert hij. 'Maar ik blijf zeggen dat hij het beste binnen kan liggen.' Het college van burgemeester en wethouders heeft na lang beraad en vele discussies besloten, dat de KW88 na een jaar afwezig te zijn geweest, voor de zomer toch weer voor de Vuurbaak komt te liggen. Wethouder Jacco Knape laat weten dat die beslissing niet makkelijk was. 'Er is nog maar weinig van het visserijverleden in Katwijk te zien. Dat gaf uiteindelijk de doorslag om hem op een centrale plek te zetten, waar hij goed zichtbaar is.' De wethouder sluit niet uit dat de boot in de toekomst nog een binnenopstelling krijgt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant