Ook de aanpassing van de kruising Voorhouterweg/Bankijkerweg staat als project genoteerd.
Ook de aanpassing van de kruising Voorhouterweg/Bankijkerweg staat als project genoteerd. Foto: CvdS

Bewoners Bankijkerweg willen geen vrachtverkeer door straat

Algemeen

• Wethouder belooft suggesties te bespreken 

Ze wonen er nog niet, maar zorgen hebben ze wel. Toekomstige bewoners van de Bankijkerweg in Rijnsburg zijn ongerust over gemeentelijke plannen die van hun straat de ontsluitingsweg voor het vrachtverkeer van de Vinkenwegzone kan maken. Samen met huidige bewoners hebben zij zich verenigd in de Voorbereidingsgroep Bankijkerweg.

De gemeente werkt aan het Uitvoeringsplan Rijnsburg Noord. Daarin staan 24 projecten 'die ervoor kunnen zorgen dat het in Rijnsburg Noord op korte en lange termijn prettig wonen, werken en recreëren is', staat in een persbericht. Van die lijst is een top 5 gemaakt met de belangrijkste projecten die het meeste bijdragen aan de ontwikkeling van Rijnsburg Noord, de zogenoemde sleutelprojecten.

Een van die sleutelprojecten is de ontsluiting van het Vinkenweggebied voor vrachtverkeer. De gemeente zoekt een alternatief voor de huidige ontsluiting via de Noordwijkerweg en daarin staat de Bankijkerweg centraal. In het Uitvoeringsplan worden enkele scenario's genoemd, zoals verlenging van de Bankijkerweg tot aan de A44 en een verbinding via een platte brug over het Oegstgeesterkanaal naar het terrein van Flora Holland.

Het uitvoeringsplan is tot stand gekomen met participatie van bewoners en ondernemers, maar veel toekomstige bewoners van de Bankijkerweg zijn daar niet bij betrokken, omdat zij nog niet in de gemeentelijke administratie stonden. Inmiddels heeft de gemeente die bewoners ook bij het participatieproject betrokken, nadat een fiks aantal in december de eerste informatieve bijeenkomst over Rijnsburg Noord bijwoonde in de Burgerzaal van het gemeentehuis. 'Op 30 januari hebben wij een prettig gesprek gehad met de gemeente, waarin algemene informatie uitgewisseld werd en wij enkele aanzetten hebben gegeven voor alternatieven', liet mevrouw Ter Harmsel van de Voorbereidingsgroep vorige week donderdag in een raadsbijeenkomst over Rijnsburg Noord weten. Voor die Voorbereidingsgroep is het belangrijk, dat bij verder onderzoek gekeken wordt naar het voorkomen van sluipverkeer, de beperking tot het Vinkenweggebied en ruimte voor meer varianten. 'Dit houdt wat ons betreft ook in, dat de conclusie moet kunnen zijn dat géén van de varianten haalbaar is. Schrap in ieder geval de brug, want die is funest voor ons.'

Wethouder Klaas Jan van der Bent hield de aanwezige bewoners voor, 'dat we pas in de eerste fase zitten'. 'We moeten ergens naar toe met dat verkeer. Maar er is nog geen oordeel over welke oplossing. Dat gaan we uitzoeken met de mensen die er wonen en die er komen te wonen. We willen verschillende suggesties bespreken', beloofde hij. Wat de gemeenteraad van de plannen vindt, wordt volgende week donderdag duidelijk. Dan is er een oordeelsvormende raadsbijeenkomst.

Uit de krant