Afbeelding
Foto: RD

Strijd om woningbouw in project Duinvallei

Algemeen

• Huisje, boompje, huisje

Woningcorporatie Dunavie heeft voor woningbouw in de Duinvallei concurrentie gekregen van Homeflex. Beide hebben een plan ingediend bij Initiatief Duinvallei, een project waarbij de gemeente de invulling van het gebied tussen de Zanderij en de N206 open laat voor initiatieven uit de gemeenschap.

De Katwijkse woningcorporatie kreeg het verzoek van de gemeente om een initiatief in te dienen voor het vestigen van spoedzoekers in de Duinvallei. Dunavie gaf daar gehoor aan en heeft een plan op tafel gelegd voor het bouwen van twintig verplaatsbare woonunits voor Katwijkers die met spoed een woning zoeken. Het gaat om huizen van 27 m2 met een huurprijs tot ongeveer 485 euro. Dat plan lijkt veel op het initiatief dat Homeflex heeft ingediend. Dat bedrijf wil een kleinschalige wijk bouwen met twintig woningen van elk ongeveer 40 m2. De huizen zijn bedoeld voor kleine huishoudens die op de huidige markt moeilijk aan een woning komen.

Tiny Houses

Naast Homeflex en Dunavie zijn er nog meer partijen met een initiatief voor woningbouw in de Duinvallei. Zo is er een plan ingediend voor een woonproject met studio's van 20 tot 24 m2 met een huiskamerrestaurant en diverse aanvullende functies. Daarnaast pleiten twee verschillende initiatiefnemers voor het plaatsen van Tiny Houses. Dit zijn kleine primaire woningen van maximaal 50 m2. Een Q-team (kwaliteitsteam) dat door de gemeente is aangesteld, moet uiteindelijk voor de zomer nog bepalen wie zijn plannen in de Duinvallei mag uitwerken. Naast ideeën voor woningbouw zijn er nog ruim honderd initiatieven binnengekomen die uiteenlopen van een evenemententerrein tot een mountainbikeparcours.

Bekend

Dunavie en Homeflex zijn geen onbekende in Katwijk. Homeflex is gespecialiseerd in huisvesting van tijdelijke werknemers en wil dit jaar nog appartementen bouwen op bedrijventerrein Katwijkerbroek. Deze woningen zijn bedoeld voor 64 arbeidsmigranten. Dunavie beheert in Katwijk bedrijfspanden en garages en bezit ongeveer 32 procent van alle woningen in de gemeente.

Uit de krant