In het Kustpact pleiten vele partijen er voor om bebouwing van het kustgebied binnen de perken te houden.
In het Kustpact pleiten vele partijen er voor om bebouwing van het kustgebied binnen de perken te houden. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Katwijk zet handtekening onder convenant Kustpact

Algemeen

De burgemeester van Zandvoort mag mede namens Katwijk het convenant Kustpact ondertekenen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. In dat Kustpact wordt 'vrij zicht' een belangrijke ruimtelijke waarde genoemd.

'Het Kustpact heeft tot doel het vastleggen en uitvoeren van afspraken tussen partijen voor het vinden van een goede balans tussen bescherming en behoud van de kernkwaliteiten en collectieve waarden van de kustzone enerzijds en de ontwikkeling van de kustzone anderzijds', staat in het convenant. De Katwijkse gemeenteraad nam afgelopen november in meerderheid een motie aan, omdat dat Kustpact niet consequent zou zijn. Er wordt wel gekeken naar bebouwing op de kust, maar niet naar bebouwing in zicht van de kust. In de motie wordt aangedrongen op 'onbelemmerd uitzicht op zee'. Een woordvoerder van de gemeente laat weten, dat die motie 'meermalen onder de aandacht is gebracht' van minister Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu). 'In de werkgroep wind op zee is actief al het uiterste gedaan om het onbelemmerde uitzicht te behouden. In de onderhandelingen rond het Kustpact ging het niet om de inpassing van de windmolens, maar om afspraken te maken over de waarden. Resultante is dat vrij uitzicht expliciet als een af te wegen waarde bij alle beslissingen wordt meegenomen', aldus de gemeente. Dat vrije uitzicht staat al onder druk, blijkt uit een nota over het Kustpact. 'In een verder verstedelijkend land is een zo min mogelijk belemmerd zicht vanaf de kustlijn een landschappelijke kwaliteit die steeds zeldzamer wordt.' In het Kustpact staat 'vrij zicht en grootschaligheid' genoteerd als 'kernkwaliteit'.

Zestig partijen

De ondertekening van het Kustpact is gepland op dinsdag 21 februari. 'Omdat in het Kustpact geen bindende uitspraken met betrekking tot gemeenten worden gedaan, is geen besluitvorming van de raad noodzakelijk', staat in de nota van het college. Er zijn ruim zestig partijen betrokken bij het Kustpact, waaronder het Rijk, provincies, gemeenten, natuur- en toeristische organisaties.

Uit de krant