Tijdens warme zomerdagen blijft het parkeren van fietsers en scooters een probleem.
Tijdens warme zomerdagen blijft het parkeren van fietsers en scooters een probleem.

Fietsers hebben lak aan spandoeken bij strandopgang

Algemeen

De strandopgangen met foutgeparkeerde fietsen en scooters blijft een probleem, maar volgens wethouder Jacco Knape gaat het de goede kant op. Dat blijkt uit een evaluatie met de hulpdiensten, die vaak maar moeilijk het strand op kunnen door de hoeveelheid fietsen die in de weg staan.

De gemeente had voorafgaande aan het zomerseizoen meerdere maatregelen genomen. Bij vier grote strandopgangen werden spandoeken opgehangen met de tekst 'Veilig naar het strand, fiets aan de kant'. De leus heeft echter niet geholpen. Fietsers hadden lak aan de doeken en plaatsten hun fiets pal tegen het doek, dat daardoor niet meer opviel. De gemeente vond het lastig om een plek te vinden waar ze goed in het zicht konden hangen. De spandoeken keren volgend jaar daarom niet meer terug. De borden met de tekst: 'Let op: doorgang vrijhouden voor hulpverleningsvoertuigen' hadden ook weinig succes. Ze waren op een 'onlogische' plek neergezet, maar keren volgend jaar wel terug. De borden worden dan meer richting het trottoir van de Boulevard geplaatst, zodat ze gelijk zichtbaar zijn als mensen komen aanrijden met de fiets of scooter.

Positieve invloed

De extra fietssteunen op de strandafgangen naar de reddingsposten van de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) hebben wel een positieve invloed gehad. De hulpdiensten hopen, dat er volgend jaar ook bij de andere opgangen meer fietssteunen geplaatst kunnen worden. De gemeente bekijkt of dit mogelijk is en of er ook geld beschikbaar voor is.

Het verbreden van de strandafgangen met betonplaten of kleischelpen is volgens de gemeente geen optie. Dit past niet in het beeldkwaliteitsplan voor de openbare ruimte van de kustzone, dat de gemeente heeft opgesteld. Een verbreding zou een te grote negatieve impact hebben op die beeldkwaliteit. De wethouder heeft met de hulpdiensten afgesproken om voor de start van het nieuwe zomerseizoen weer bij elkaar te komen. Dan worden de maatregelen nogmaals besproken.

Uit de krant