Belangstelling voor de plannen die Dunavie heeft voor de oude Visserijschool.
Belangstelling voor de plannen die Dunavie heeft voor de oude Visserijschool.

Koopwoningen in Visserijschool, sociale huurappartementen ernaast

Algemeen

• Witte gevels zorgen voor eenheid tussen oud en nieuw 

'Hoe langer ik er naar kijk, hoe meer ik er aan wen', zegt een belangstellende vrouw, terwijl ze kijkt naar de impressies voor de verbouw van de voormalige Visserijschool en de nieuwbouw ernaast. Wooncorporatie Dunavie toonde afgelopen dinsdagavond in wijkgebouw 't Zandgat haar ver- en nieuwbouwplannen voor het gemeentelijk monument en directe omgeving.

'Wanneer gaan jullie beginnen', vraagt een andere vrouw als ze buiten de beoogde Katwijkse aannemer tegen het lijf loopt. Hij antwoordt dat het nog wel anderhalf jaar kan duren, omdat de bestemmingsplanprocedure nog moet worden doorlopen. 'Oh, jammer', reageert ze teleurgesteld. Wat haar betreft beginnen ze liever vandaag nog dan morgen. 'Ik kijk al lang genoeg tegen die oude troep aan.'

De belangstelling voor de plannen valt mee, of misschien tegen. 'Maak je borst maar nat', had een Dunavie-medewerkster haar collega's vooraf gewaarschuwd. Ze had, gezien de reacties op plannen voor de school uit het verleden, gerekend op een massale toeloop van omwonenden en andere buurtbewoners. Maar die bleef uit. In het wijkgebouw in De Noord lichten de architect Gerrit van Es, directeurbestuurder Alfred Busser en andere medewerkers van Dunavie de plannen toe. De wooncorporatie is eigenaar van de voormalige visserijschool en van de grond waar tot enkele jaren geleden een benzinestation stond. Het gemeentelijke monument staat aan de rand van een wijk vol huurwoningen van Katwijkse enige wooncorporatie.

De afgelopen jaren zijn tal van plannen gepasseerd, maar de meesten kwamen niet verder dan de tekentafel. Het plan dat dinsdag werd gepresenteerd, is de afgelopen maanden zorgvuldig vooroverlegd met de gemeente, de Erfgoedcommissie en Stadsbouwmeester. Het plan bestaat uit de verbouwing van de Visserijschool tot elf koopwoningen. Aan de westkant komt een nieuw appartementengebouw met 21 woningen, verdeeld over drie lagen. Om dat gebouw niet hoger te laten zijn, komen aan de kant van de Rijnmond de bergingen in een apart gebouw. De architect heeft de beide nieuwe gebouwen schuin aflopend langs de Rijnmond neergezet, zodat het karakteristieke torentje van de Visserijschool optimaal zichtbaar blijft. De witte gevels van de nieuwbouw zorgt voor eenheid met de oude visserijschool.

Uit de krant