Wim Brussee, Floor Guijt en Abraham Schaap gaan direct aan de slag met het geschonken groen. | Foto: pr
Wim Brussee, Floor Guijt en Abraham Schaap gaan direct aan de slag met het geschonken groen. | Foto: pr

Startsein ondanks nat voorjaar in de Zanderij: ‘Knolraap en lof, schorseneren en prei’

Algemeen

Na een bijzonder nat voorjaar zijn de deelnemers van het project ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’ in Katwijk nu vol enthousiasme begonnen. Het project kreeg een vrolijke impuls op vrijdag 26 april toen Albrecht van Egmond veel groenteplantjes schonk. De gezinstuinders, jongeren en ‘krasse knarren’ plantten deze dankbaar in hun tuinen onder een stralend Duinvallei-zonnetje.

De plantjes, waaronder verschillende kool- en slasoorten, paksoi, bleek- en knolselderij en broccoli, vonden hun weg naar de plantgaten onder de warme voorjaarszon.

Herinrichting

Gerard Bol, de bevlogen initiatiefnemer van Zanderijtuinders 2.0, is optimistisch over de toekomst van het project. Hij deelde details over de toekomstige herinrichting van het gebied: ‘Vanaf eind mei 2024 starten we met het transformeren van een deel van mijn 6.900 m² grote perceel in een groene parkzone rond de halte Duinvallei, inclusief een slingerend fietspad dat de verschillende groenzones met elkaar verbindt’.

Naast de huidige twintig gezinstuinen zijn er plannen om vijftien nieuwe schooltuinen te creëren en diverse nieuwe groenprojecten te starten. Deze omvatten onder andere een hopmolen, een wijngaard, en een pluktuin die vrij toegankelijk zal zijn. Ook worden er nieuwe faciliteiten toegevoegd zoals een ren voor Indische loopeenden, een vlinder- en bijentuin, en een hotel voor wormen en insecten.

Bol benadrukte het belang van lokale betrokkenheid en samenwerking. ‘De samenwerking met de gemeente en provincie verloopt uitstekend. We hopen dat deze nieuwe voorzieningen niet alleen de lokale biodiversiteit zullen versterken, maar ook educatieve kansen bieden voor scholen en bezoekers’.

Deze dynamische aanpak en de sterke focus op gemeenschapszin onderstrepen de visie van het project: ‘Groen verbindt’. Bol blijft de gemeenschap oproepen om waar mogelijk bij te dragen, om samen te bouwen aan een groener en levendiger Katwijk

Uit de krant